Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

2012


Του Ρόλαντ Έμεριχ
με τους Τζον Κιούζακ, Αμάντα Πιτ, Θάντι Νιούτον, Γούντι Χάρελσον, Ντάνι Γκλόβερ

Υπόθεση: Πριν από αιώνες, οι Μάγια άφησαν το ημερολόγιό τους, με μια ξεκάθαρη καταληκτική ημερομηνία και όλα όσα μπορεί να συνεπάγονται από αυτό. Το 2012, ένας κατακλυσμός επικών διαστάσεων θα απειλήσει τη γη: το έχουν ανακαλύψει οι αστρολόγοι, το έχουν υπολογίσει οι νουμερολόγοι, το θεωρούν αναμενόμενο εδώ και καιρό οι γεωλόγοι, ακόμα και οι επιστημονικοί σύμβουλοι των κρατικών υπηρεσιών δεν το αποκλείουν… Μια προφητεία που ξεκίνησε με τους Μάγια, τώρα εξετάζεται, αναλύεται λεπτομερώς και γίνεται θέμα συζήτησης. Το 2012 θα ξέρουμε… σίγουρα πάντως, μας είχαν προειδοποιήσει.

Η ιδέα για την ταινία ‘2012’ ανήκει αρχικά στο σεναριογράφο, παραγωγό και συνθέτη Χάραλντ Κλόζερ, που έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Ρόλαντ Έμεριχ. «Κάθε πολιτισμός στη γη έχει κι ένα μύθο καταστροφής που συνδέεται με μια πλημμύρα» λέει ο Χάραλντ Κλόζερ. «Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, η κοινωνία δε λειτουργεί πια και ο πλανήτης ξεκινά από την αρχή. Και τότε, ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα νέο πολιτισμό, μια νέα κοινωνία».

Η ιδέα αποκρυσταλλώθηκε όταν ο Κλόζερ με τον Έμεριχ ανακάλυψαν ένα ενδιαφέρον στοιχείο, πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να βασίσουν την ιστορία τους: το ημερολόγιο των Μάγια ολοκληρώνει τον 13ο κύκλο του στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και τίποτα δεν ακολουθεί μετά από την ημερομηνία αυτή. Έτσι προκύπτει η απορία: τι θα συμβεί μετά? «Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι, κάθε τάξης και ηλικίας, που πιστεύουν ότι το 2012 θα έρθει μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή ή μια αλλαγή στον τρόπο σκέψης» λέει ο Κλόζερ. Όλες αυτές οι θεωρίες ενέπνευσαν το δίδυμο των σεναριογράφων. Παρ’ όλα αυτά ο σκηνοθέτης, γνωστός από μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες όπως οι ‘Ημέρα Ανεξαρτησίας’ και ‘Μετά την Επόμενη Μέρα’, δε θέλησε να ταυτίσει την ταινία με μια από τις υπάρχουσες καταστροφολογικές προβλέψεις. «Όσο περισσότερο συζητούσαμε με τον Χάραλντ, τόσο συνειδητοποιούσα ότι πρόκειται για μια ιστορία με την οποία μπορούν να σχετιστούν οι άνθρωποι σήμερα. Υπάρχουν πολλά φιλοσοφικά και πολιτικά στοιχεία που οδηγούν λογικά στο σενάριο της καταστροφής».

ΠΗΓΗ: http://www.myfilm.gr